'Jarenlange ervaring voor u beschikbaar om uw standleidingprobleem op te oplossen'

0251 – 72 60 49

Veel gestelde vragen

Wat is een standleiding?

Een standleiding is een verticale leiding vanaf het bochtstuk op het laagste punt van een gebouw, in de kruipruimte of grond, tot het dak. Meestal wordt dit type leiding weggewerkt in wanden of muren. Een standleiding zorgt voor voldoende beluchting en ontluchting van een binnenriolering en voert per verdieping of woonlaag het vuile water af. De dimensionering van de standleiding – de vorm, de afmeting en de capaciteit van afvoeren – en het type standleiding is per gebouw verschillend.

Wat is de levensduur van een standleiding?

Het is moeilijk aan te geven hoe lang stand- en aansluitleidingen meegaan, omdat slijtage afhankelijk is van de leeftijd, het materiaal en het gebruik van de leiding. In panden uit de jaren ’50 en ’60 treft Brudi Brudi leidingtechniek echter vaak roestschade en gescheurde kunststof standleidingen aan die voor problemen zorgen.

Hoe kan ik problemen met een standleidingen herkennen?

Problemen met de standleiding zijn (vroegtijdig) te herkennen aan de volgende punten:

 • Water, fecaliën (poep) en/of vet in de kruipruimte of bergingsruimte
 • Rioolvliegjes
 • Dichtgeslibde leiding
 • Regelmatig overstromingen op de onderste verdiepingen van een gebouw
 • Borrelende geluiden in de leiding
 • Slecht doorspoelen van het toilet-, douche- en gootsteenafvoer
 • Incidenteel een totale verstopping van wc, keuken en badkamer
 • Drukverschillen in leidingen
 • Regelmatig verstoppingsklachten in meerdere woningen van een flatgebouw
 • Verstoppingen die vaker in het jaar terugkeren
 • Terugkerende rioolstank
 • Afgebrokkelde koekvorming door chemische ontstoppingsmiddelen

Om problemen met standleidingen definitief op te lossen is altijd een expert nodig. Met de volgende tips kunt u zelf problemen tijdelijk verminderen en voorkomen: www.standleidingen.nl/tips

Welke materialen worden gebruikt voor standleiding?
Standleidingen worden het meest gemaakt van metaal, kunststof of in enkele gevallen van asbestcement. Brudi Brudi leidingtechniek werkt bij vervanging van leidingen met o.a. PVC, PE, PP en Loro-x.

Welke rioolrenovatietechnieken zijn er?

Er zijn meerdere mogelijkheden voor rioolrenovatie, waarbij budgeten en speciale wensen een beslissende factor zijn. Een expert is in deze zaak onmisbaar. Die kan de situatie via camera-inspecties en via rioolrevisietekeningen in kaart brengen en het juiste advies geven. In de meeste gevallen wordt de riolering traditioneel vervangen of gerelined.

Wat gebeurt er als ik een lekkende standleiding niet vervang?

Wanneer u een lekkende standleiding niet renoveert, kunnen vervolgschades enorm oplopen. Door vochtschades ontstaan o.a. schimmels en betonrot.

Wat houdt een inspectie aan de standleiding in?
Standleidinginspecties worden uitgevoerd met een specialistische rioolcamera. Deze wordt vanaf het platte dak bij het ontluchtingskanaal of vanaf de hoogste bouwlaag, vanuit het toilet of keuken, geplaatst. Door de riolering van binnenuit te inspecteren, worden oorzaken zoals vernauwing, lekkage, breuken, en groei van boomwortels direct vastgesteld.

Wat zijn de kosten voor een inspectie van een standleiding?

Kosten hiervoor variëren. U dient rekening te houden met minimaal € 95 tot € 500,- – exclusief BTW. Kijk voor onze tarieven.

Wat kost het om een standleiding te renoveren of vervangen?

Ook dit verschilt per situatie. U dient rekening te houden met kosten tussen de € 4000,- tot € 10.000,- excl. BTW. Een gedetailleerde uitleg over de kosten vindt u hier.

Hoe vaak dient moet een standleiding worden onderhouden?

In een ideale situatie wordt een standleiding eens in de 4 jaar door een expert gereinigd. Als leidingen niet goed functioneren is dit meestal pas zichtbaar als het te laat is. Het juiste onderhoud verlengt niet alleen de levensduur van de standleiding, maar vermindert ook de kans op lekkages, verstoppingen en stankoverlast. Wanneer de leiding niet gereinigd wordt, zal aanhechtend vuil de diameter van de leiding in de loop van de tijd verkleinen. De doorstroming vermindert en de kans op verstopping groeit.

Hoe wordt een standleiding vervangen?

Vervanging van standleidingen is een complexe zaak. Het kan om een complete vervanging gaan of om de vervanging van een deel van de leiding, maar het gaat verder dan alleen een nieuwe leiding. Tegelwerken en stucwerk moeten vaak worden gesloopt en sanitaire voorzieningen moeten worden afgekoppeld. Brudi Brudi leidingtechniek organiseert dit gehele traject bij een standleidingvervanging.

Hoe wordt een standleiding gerelined?

Bij relinen wordt in een bestaande leiding een geheel nieuwe “buis” aangebracht. Nadat de standleiding grondig gereinigd en voorbehandeld is, worden eventuele obstakels in de leiding weg gefreesd. Van bovenaf wordt een speciaal ontwikkelde spraykop in de standleiding aangebracht. De spraykop werkt met een gelijkmatige snelheid van boven naar beneden en spuit een laag epoxyhars op de bestaande leiding. Deze behandeling wordt waar nodig herhaald, waarbij elke laag circa een uur droogt. Het eindresultaat is een nieuwe “buis” van ongeveer 3 – 5 mm dikte. Ook aansluitingen worden op deze manier probleemloos van binnenuit gerenoveerd.

Hoe lang nemen de werkzaamheden in beslag?
Voor woonhuizen geldt dat rioolrenovatie door het aanbrengen van een liner binnen 1 dag klaar kan zijn. Voor flats, wooncomplexen, kantoren en hoogbouw is de standleiding binnen 2 dagen gerenoveerd. In die periode wordt door Brudi Brudi leidingtechniek de overlast zoveel mogelijk beperkt.

Voor welke leidingen is relinen geschikt?
Deze innovatieve techniek is geschikt voor vuilwater- en schoonwaterleidingen, die zowel horizontaal als verticaal lopen, in woningen, kantoren, flats, zorginstellingen, scholen en industriële gebouwen. Daarnaast is relinen geschikt voor rookkanalen en ventilatiekanalen. De techniek kan worden toegepast op buizen met een diameter van 50-250 mm en in enkele gevallen zelfs op de kleinere leidingen en buizen met een diameter van 32 of 40 mm. Relinen is geschikt voor PVC, gietijzer, staal, gres, beton en asbest.

Waarom standleidingen.nl?

Offerte aanvragen:

Bel ons om een afspraak te maken

Onze klanten